Inge Schilperoord

Inge Schilperoord

GENT – De Nederlandse schrijfster Inge Schilperoord (1973) heeft voor haar debuutroman Muidhond de Bronzen Uil in de wacht gesleept. Ze nam de grote Vlaamse prijs voor debuten (beeldje + 5000 euri) in ontvangst aan het eind van het jaarlijkse Literair Festival Het Betere Boek in het Liberaal Archief, onder de rook van de Sint Pietersabdij in Gent.
Tijdens het festival had zij al indruk gemaakt in Het Geuzenhuis van Gent waar alle negen genomineerden voor de prijs – uit een longlist van 50 – aan ge├»nteresseerden van het betere boek werden voorgesteld. Schilperoord wilde altijd al schrijfster worden, maar omdat je daar op school maar beperkt voor terecht kunt, koos ze eerst voor psychologie en werd ze forensisch psycholoog met belangstelling voor mensen die vechten tegen aanvechtingen waarvan ze zelf ook wel weten dat ze er niet mee verder moeten gaan. In Muidhond is Jonathan de hoofdpersoon, die een normaal leven probeert te leiden met een baantje in de visverwerkingsfabriek. Met zijn moeder kijkt hij elke avond naar hetzelfde spelprogramma op tv, omdat dat zo hoort. Maar de verleiding is nooit ver weg, hoe fanatiek hij ook werkt aan zijn therapeutische opdrachten, die van hem een beter mens moeten maken. Het boek gaat over de neiging van de man tot pedofilie, die hem in de problemen brengt. “Spannende opbouw, geweldig inlevingsvermogen, net een normaal mens” zeggen de lezers van het boek, dat trouwens in Nederland kortgeleden op de shortlist is beland voor de ECI-Literatuurprijs, voorheen bekend was als de AKO-Literatuurprijs.
Andermaal vastgesteld, dat je niet ver hoeft te rijden voor volle zalen aandachtig naar schrijvers en schrijfsters luisterende mensen, die na afloop de leestafel plunderen en de bijpassende auteur verzoeken op de eerste bladzij iets dieps te pennen.