My first CCXL

Leo Blokhuis & friendsLeo Blokhuis and friends 2

VLISSINGEN – Na de vraag van rtv-popencyclopedie Leo Blokhuis aan de grote Cine City-zaal wie weleens in New Orleans geweest was, ging een massaal gejuich op. Niet helemaal in overeenstemming met de werkelijkheid, leek me, maar aanleiding genoeg voor de domineeszoon om naar eigen zeggen een level op te schalen met zijn uitstorting van weetjes. Zes jaar geleden had hij – met zangeres Ricky Koole – een reis naar de Amerikaanse stad gemaakt en tegenwoordig reist hij met een blanke ritme- en kopersectie Nederlandse theaters af om uitleg te geven over slavernij, Mahalia Jackson, Louis Armstrong, Prof Longhair, Lee Dorsey, Allen Toussaint, The Meters, Fats Domino, Neville Brothers, dr John en Wynton Marsalis. Eerst even exclusief en enigszins hijgend bij DWDD verteld dat hij er zin in had het funkevangelie in de provincie te verspreiden, gevolgd door een voorproefje van 60 seconden en de kaartverkoop in Purmerend, Delft en Vlissingen begon te lopen.

Ik ben waarschijnlijk niet helemaal de doelgroep, ik kan bij Wikipedia om alles over New Orleans op te zoeken, bovendien heb ik de niet te overtreffen Little Feat, dr John en Allen Toussaint ooit live in concert gezien. Toch was het een sympathieke avond. Genietende mensen, zorgzame gastheer en gastvrouw en bijzonder prettig om zo’n snel schakelend theater naast de deur te hebben zonder het zwaard van Damokles van de korting op overheidssubsidies.

Muziekprogrammering in een filmzaal heeft beperkingen, het stelt bijvoorbeeld de hoogste eisen aan de act om de verbinding met het publiek tot stand te brengen. Voordeel is evenwel, dat je er vrij eenvoudig van alles met beeld kan doen. Als je in 2016 op VWO-6 achtige wijze duidelijk wil maken hoe de orkaan Katrina heeft huisgehouden of welk een vrolijke boel de begrafenisstoet van Allen Toussaint moet zijn geweest, vraagt dat om illustraties. Die dimensie ontbrak dus helaas.
Verder zou een bevriende maar strenge regisseur de voorstelling nog een paar aanbevelingen kunnen doen over een grotere puntigheid en professioneler toneelgedrag van sterren die even niks te doen hebben of die met z’n allen op zoek gaan naar een loszittende plug. (“Techniek, weet jij wie er stoort? Jijzelf Leo!”)
Toch een leuke, Netflix-loze avond en je hebt na afloop weer van alles te vertellen.