Früher die Inseln

img_7792
DüSSELDORF – In de literaire boekhandel, gevestigd in het geboortehuis van Heinrich Heine in Düsseldorf, even de hand gelegd op “Wir sind abwechselnd Sonne und Meer”. De bundel bevat “de honderd mooiste Nederlandse gedichten”, verzameld (en grotendeels door hemzelf in het Duits vertaald) door uitgever Christoph Buchwald. De bundel is laatst op de Frankfurter Buchmesse gepresenteerd en belandt volgens verkopende handelaar en overeenkomstig des samenstellers wens op menig Duits nachtkastje. Christoph Buchwald is de echtgenoot van de Amsterdamse uitgever Eva Cossee en geniet in Duitsland ook na vijftien jaar Nederland (Amsterdam/Ovezande) nog steeds groot aanzien. Jaarlijks stelt hij het Jahrbuch der Lyrik samen, dat een signaalfunctie vervult voor elkeen die op de hoogte wil zijn van de oogst aan nieuwe poëzie.
De titel van de hardgekafte bundel met leeslint is ontleend aan het gedicht “Der Kausalnexus” van Mark Boog:

(…) Der lockere Sand, subtiles Abtropfsieb.
Das unveränderte Panorama auf der
Ansichtskarte,
die dennoch untergehende Sonne.
Es bekommt Formen in uns,
setzt uns voraus.
Wir sind abwechselnd Sonne und Meer,
Welle und Wind, wir sind unveränderlich nichts.”

Er valt veel te smullen, de grote dichters staan erin (Marsman, Nijhoff, Kopland, Bloem, Gerhardt, Slauerhoff, Herzberg, Campert, Kouwenaar, Deelder, Rawie, Annie M.G. Schmidt, Lucebert en Claus etc.) maar de keus is gevallen op minder bekend werk. Mark Boog en Tsead Bruinja vertegenwoordigen de jeugd ;-), Hans Warren zingt “An der Westerschelde” en verder zien we Ed Leeflang, Hans Verhagen en maar liefst twee keer Andreas Oosthoek (“Früher die Inseln” en “Der Gärtner von Delft”) uit eerder ongepubliceerd werk.

Aardig zo’n stevig boek vol Nederlandse letteren voor de Duitse markt. Maar wie is die Christoph Buchwald met dat lef om in ons gedachtengoed te grasduinen? Hij legt het op de laatste bladzijden van de bundel uit in een niet ongeestig interview met zichzelf, waarnaar ik kortheidshalve verwijs.
De vragen komen van Kris van Boekenwoud (*1951 in Waldhäuser Ost), Journalist, Librettist und Gitarrist, lebt in Ovezande/Zeeland.
De antwoorden van Christoph Buchwald (*1951 in Tübingen), Verleger, Übersetzer, Librettist und Musiker.
Christoph Buchwald mag ik een vriend noemen en juist vandaag wordt hij 65.