Letters


VLISSINGEN – “Mooie letters vervelen niet”, zette ik op Facebook na mijn ontdekking van deze nieuwe belettering op Boulevard De Ruyter in Vlissingen. Want: “Kapitalen, twee kleuren, Nederlandse taal in Nederland, mooi uitgelijnd, lidwoordgebruik, de middelste dwarsstreepjes van de E lager dan middenin, trema op die kapitale E, die rooie puntjes, die gestileerde ankers. Balans met de Jupiler-reclame”.

“De precario-controleur kan hier niks mee”, bedacht ik nog, “uitsteken doet er niks”.

En ik sloot af met: “Ter plaatse valt vast een in roomboter gebakken zeetong te verschalken”.

Die laatste veronderstelling ontleende ik aan de zorgvuldigheid, waarmee deze belettering is verzonnen en uitgevoerd. Het kan bijna niet anders of dat deelt zich ook mee in het gebodene op de menukaart.

Grappig was, dat het Hotel Restaurant reeds na een half uur reageerde met twee berichten. In het eerste werd ik bedankt voor de complimenten en de omschrijving, bovendien werd gemeld, dat Petri Verbrugge-Roovers, ontwerpbureau uit Vlissingen de hele huisstijl van De Belgische Loodsensociëteit heeft gemaakt. In het volgende bericht werd mijn aanname qua zeebanket bevestigd: “En ja je kan zeker een heerlijke zeetong gebakken in boter bij ons eten”.

Er volgden veel reacties, ook de ontwerpster was gealarmeerd. Desgevraagd gaf zij prijs, dat gebruik gemaakt was van het Canter lettertype.

Vlaamse vriend Luc Luyten kwam met de typografische benaming van de drie pootjes van de E. Dat zijn “armen”.

Vriendin Louise E. Molnar uit Chicago bracht in:
“I can only get a sense of your post from Google Translate, but this is a gorgeous typeface and the whole thing is just perfect. Looking at it has enhanced my day. Thank you Flip”.

Zo gaan wij vredestichtend door bos en beemd.