Naar een geldige identiteitskaart

VLISSINGEN – Moeder van 92, niet in Vlissingen geboren, maar in 1937 aan het armoedige Drenthe ontsnapt (ze moest met haar ouders mee omdat er voor haar vader wel technisch werk was bij scheepsbouwer “De Schelde”. Liever was ze in hunebeddenland gebleven bij haar schoolvriendinnetjes).
Na de lagere school mocht ze meteen haar eigen centjes gaan verdienen als hulp in de huishouding bij rijke mevrouwen. In Vlissingen heeft ze de oorlog meegemaakt. Na de oorlog trouwde ze met mijn vader en werd moeder van zes kinderen. Ze woonde achtereenvolgens in Vlissingen, Oost-Souburg, Etten Leur (ca 40 jaar) en nu is ze weer terug in Vlissingen, in de Hans Warren-flat bij Ter Reede. Ze woont nog zelfstandig, is scherp als een scheermes, maar maakt bij al haar verplaatsingen gebruik van een rollator en “instap-module” van WVO Zorg: toezicht op medicijngebruik, assistentie bij de douchebeurt en ook is ze aangesloten op het interne alarmeringssysteem voor als ze in haar nieuwe flat weer ten val zou komen, zoals in Etten-Leur beleefd, gevolgd door een heupoperatie met maandenlange revalidatie. Verder is de dagelijkse voedselvoorziening aangenaam dichtbij. Toen ze een paar weken geleden een lichte beroerte kreeg was het fijn dat de ambulance snel ter plaatse kon zijn en bleek het ziekenhuis in Goes voor de niet-planbare zorg toch nog betrekkelijk dichtbij. De bloedverdunnende medicatie werd een streepje opgeschroefd. De neuroloog in de planbare sectie van het ziekenhuis te Vlissingen was enkele weken later “niet geheel ontevreden”.

Moeder kreeg een brief van de gemeente: “Uit onze administratie blijkt dat uw Nederlandse identiteitskaart op 22-08-2017 gaat verlopen. Met deze brief willen we u hierop attenderen, zodat u op tijd een nieuw reisdocument kunt aanvragen”. Vervolgens worden drie mogelijkheden geboden voor het maken van een afspraak:
1. Op www.vlissingen.nl/loket kunt u zelf een afspraak plannen op een tijd die u het beste uitkomt.
2. Via ons telefoonnummer 140118 (geen 0118 voor het nummer) kunt u telefonisch een afspraak maken. Er wordt dan direct een afspraak ingepland.
3. In het stadhuis kunt u langskomen tijdens de vrije inloop van 08.30-12.00 uur en op donderdagavond van 16.00-19.00 uur.

Als u on-line een afspraak wilt maken, dient u dit uiterlijk een dag van tevoren te doen. Een afspraak maken kan niet voor de dag zelf. Houd voor het aanvragen van reisdocumenten rekening met een wachttijd van vijf werkdagen. Vraag uw nieuwe reisdocument dus op tijd aan.

Via www.vlissingen.nl/loket kunt u met DigiD een groot aantal producten aanvragen zoals verhuispapieren, parkeerkaarten, uittreksel en omgevingsvergunningen. Zo kunt u snel uw zaken regelen vanuit huis. Onze digitale dienstverlening wordt stapsgewijs steeds verder uitgebreid”.

Een bijlage bevat nog een opsomming qua mee te nemen of te doen:
* In persoon verschijnen aan de balie van de afdeling Publiekszaken
* Alle eerder afgegeven reisdocumenten die u nog bezit overleggen
* Eén recente goedgelijkende pasfoto volgens de eisen vanaf 1 december 2007. Voor meer informatie over de pasfoto, kijk op www.paspoortinformatie.nl
* Bij vermissing van uw oude reisdocumenten vindt direct aan de balie registratie plaats. U hoeft hiervoor dus geen aangifte meer te doen bij de politie. Wanneer u een rijbewijs in uw bezit heeft, dient u deze bij de aanvraag te overleggen.
* Bij de aanvraag voor een tweede paspoort dient u een verklaring van uw werkgever te overleggen waaruit de noodzaak voor het tweede paspoort blijkt.
* Bij de aanvraag de verschuldigde kosten betalen.

Moeder: ” Wat doen we met deze brief, Flip?”
Flip: “Daar gaan we eens even over nadenken ma”.

En sindsdien vraag ik me af hoe moeders van 92 zonder kinderen dit soort zaken tot een oplossing brengen. Naar het buitenland reizen zie ik moeder niet snel meer doen. Maar voor je het weet vraagt een instantie weer of ze zich even kan legitimeren. Stel er is plotseling iets veranderd.

Foto: Peter Feij.

 

UPDATE: Het nadenken heeft na de zomer geleid tot de telefonische vraag aan het stadhuis in hoeverre moeder’s beperkte mobiliteit ondanks alle bezuinigingen in aanmerking zou kunnen komen voor ambtelijk huisbezoek en afdoening. Dat bleek niet het geringste probleem. Ambtenaar Claudia Braet sprong met verve in dit gat en communiceerde en passant met alles en iedereen. Top, gemeente.
De klantvriendelijkheid is in de praktijk groter dan in de schriftelijke uitingen.