Henk Koch (84) overleden

Foto: SLIJKPLAAT,  27 april 2007, Henk Koch (links) en Flip Feij onderzoeken het schilderij van Marcel Robbe

MIDDELBURG – Henk Koch (84) is van onschatbare waarde geweest voor de totstandkoming en groei van Omroep Zeeland. Na de oorlog was de provincie voor de dagelijkse nieuwsvoorziening hoofdzakelijk aangewezen op dorpspomp, PZC en Stem. In vooruitstrevende kring leefde hunkering naar een ander geluid. Koch was directeur van de Zeeuwse Culturele Raad en zag een rol bij de totstandkoming van publieke regionale omroep. Het zou tot eind jaren 80 duren eer in Zeeland – als laatste van het land – begonnen kon worden met regionale radio. Het voormalige gemeentehuis van Oost- en West-Souburg werd tot studio omgebouwd en op 1 januari 1990 zijn de uitzendingen begonnen om nooit meer op te houden. Tot in 2007 is Henk Koch als bestuurder bij de Zeeuwse omroep betrokken gebleven. Toen hij vertrok was er behalve radio, ook internet en televisie, waar nu eens níet tot het uiterste mee was gewacht. Er werkten 120 mensen.
De vergaderzaal in de nok van het omroepgebouw kreeg de naam HWA Kochkamer.

Henk en ik hebben al die jaren bijzonder nauw samengewerkt en lief en leed gedeeld. Het laatste dat wij samen voor de Zeeuwse omroep deden was – tien jaar geleden alweer te Slijkplaat – de onthulling van Henk’s afscheidscadeau: een door hem zelf in het atelier uitgezocht werk van de Franse schilder Marcel Robbe. Hij is decennia lang een steunpilaar geweest die graag op zijn eigen voorwaarden op de achtergrond, maar uiterst effectief, opereerde en daarmee tot in Hilversum en Den Haag respect afdwong. Zijn naam is verbonden aan heel wat culturele initiatieven in Zeeland.

De laatste jaren kachelde hij bij enigszins redelijk weer in een pruttelend koekblik naar Vlissingen en liet zich dan op het terras van de Belgische Loodsensociëteit een vers biertje voorzetten. Het uitzicht op de rede hield zijn geestelijke ruimte op peil en verveelde hem nooit. Hij zwaaide altijd als ik voorbij fietste. Een enkele keer schoof ik aan om naar zijn welstand te informeren of een vuige roddel te delen. Ik heb veel aan hem te danken en zal hem nooit vergeten.