Andreas Oosthoek ziet af van biografie Martinus Nijhoff

(maar werkt aan een Nijhoff-project)

HILVERSUM – Vanaf half elf op doordeweekse avonden zendt de klassieke radiozender NPO Radio 4 het programma Opium uit, een nogal Amsterdams cultureel programma, met snel wisselende presentatoren en een iets te springerig format voor de tijd van de dag. Men hoort gesprekjes, rubriekjes en muziekjes, die zelden prettig op elkaar aansluiten. Net als iemand iets interessants gaat zeggen, wordt hij onderbroken omdat het tijd is voor iets geheel anders. Maar goed, wie niet naar sport wil luisteren op de radio mag toch best beetje afzien, is de wijsheid van de Nederlandse publieke omroep, waar alle inspraak uit is weggeslagen.

In de aflevering van 30 juli was oud-PZC hoofdredacteur en schrijver/dichter Andreas Oosthoek (Nieuwdorp, 1942) hoofdgast. Binnen de eerste tien minuten onthulde hij al, dat van hem niet langer de biografie van Nederlandse dichter, toneelschrijver, vertaler en essayist Martinus Nijhoff moet worden verwacht. Die taak wordt namelijk overgenomen door Bart Slijper, die we al kennen van levensverhalen van Willem Kloos, J.C. Bloem en de Tachtigers. In plaats daarvan werkt Oosthoek met anderen aan een Nijhoff-project en zou het niet mogen verbazen als dit zou blijken te verlopen in samenspanning met Uitgeverij Cossee, die kortgeleden “Twee Meisjes en ik” opnieuw uitbracht, de debuutroman van A.H. Nijhoff (1897-1971), ooit de eerste echtgenote van de grote Nederlandse dichter. Zij ligt begraven in Biggekerke, een wandeling verwijderd van Oosthoek’s witte villa onder de duinen, ooit het zomerhuis van het echtpaar Nijhoff. De heruitgave van het debuut is voorzien van een nawoord van Oosthoek, die mevrouw Nijhoff persoonlijk heeft gekend.
Achteraf worden de contouren van een opmaat zichtbaar. Naar verluidt zal zelfs sprake zijn van een voorpublicatie met het oog op de Boekenweek 2019, laatste week van maart. Het thema van die week luidt: “De moeder de vrouw”, ook al iets met Nijhoff te maken. Voor het gebruik van de titel werd toestemming in Valkenisse gegeven, want Oosthoek heeft als erfgenaam van zoon Nijhoff (Faan) aan alle kanten te maken met Nijhoff-publicatierechten.

De nieuwe koers is tot dusverre – vermoedelijk wegens de warmte – aan de aandacht van letterkundig Nederland ontsnapt, daarom hier maar even een signalement. Enfin, luistert u zelf naar het geheime programma. De saaie stukjes kunnen eenvoudig worden overgeslagen.

Foto: beiden in Nieuwdorp geboren en schrijvers uit de stal van Uitgeverij Cossee. Andreas Oosthoek, links (1942) en Rinus Spruit (1946).

 

http://www.radio4.nl/opiumop4/uitzendingen/2018-07-30