De Moeder de Vrouw

Boekhandel De Drvkkery, Middelburg| 30 maart 2019 (Foto: Margreet Wigard)

Eerder verschenen op Facebook

MIDDELBURG – Liever blijf ik op de achtergrond en lever goedkoop commentaar, maar nu was het handig omdat het kostelijke boekje over de herkomst van het Boekenweek-motto mij bekend was. Andreas is een vat vol verhalen en het is prettig dat Uitgeverij Cossee die systematisch uit hem perst en in druk laat verschijnen. Voor alle belangstellenden was er bij De Drvkkery een print van Nijhoff’s Bommel-gedicht plus een exemplaar van de heruitgegeven vertelling “De Vlucht” van A.H. Nijhoff, die nota bene in Biggekerke begraven ligt. Andreas bewoont de in de jaren ‘30 gebouwde zomerwoning van de Nijhoffs, een boogscheut verderop, onderaan het hoge duin van Groot-Valkenisse. 

Sinds de jaren ‘70 reizen alle Nijhoffs (vader, moeder en zoon) met hem mee omdat hij de auteursrechten bezit en beheert. Hij is momenteel doende met de voorbereiding van een project, dat onder de titel “Nijhoff, Wind en Storm” bij Cossee zal verschijnen. Het lukte me niet hem het verschijningsjaar te ontfutselen, want ja, “de tijd zat erop!”

Kees Bos30 maart om 15:52

Zaterdag, 30 maart 2019.
Terwijl buiten de lente mensen naar de terrasjes lokte was een klein publiek in De Drvkkery bijeen om te luisteren naar de anekdotes die Flip Feij aan Andreas Oosthoek ontlokte. Flip Feij omdat uitgever Eva Cossee door een aanrijding van een motor kwetsuren heeft opgelopen die een gepland interview met Andreas doorkruiste. Aanleiding: het kostelijke boekje De Moeder de Vrouw, mythe en misverstand rond het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff. Meer Netty en Faan dan Martinus, maar toch ook nog het gedicht zelve.
Na de lunch ging ik niet naar Bommel, maar naar mijn eigen huis om in de tuin van zon en letteren te genieten.